Apple се подготвя да пусне нова, евтина версия, направена изцяло от пластмаса, на смартфона iPhone 5. Tова ще стане по-късно тази година. Целта на модификацията е китайският пазар, съобщава The Telegraph.

 

Новият iPhone ще прилича на обикновения модел, няма да е с алуминиев корпус, но ще има "ретина" дисплей. Целта на модификацията е да се намали цента на устройството на китайския пазар, която в момента започва от 849 долара.

 

Анализатори твърдят, че предстои и излизането на iPhone 5S, който ще разполага с по-добра камера, като премиерата му вероятно ще бъде през юли. Тогава се очаква на пазара да бъде пуснато и следващото поколение таблети iPAD. А нов iPAD Mini с "ретина" дисплей ще излезе през октомври.


Миналата седмица Apple обяви рекордни печалби за последното тримесечие на 2012 г, но цената на акциите се срина, след като компанията направи разочароваща прогноза за бъдещите продажби.

 

Тим Кук, главен изпълнителен директор на Apple, коментира, че доставките на iPhone 5 вече са били "силно ограничени през голяма част от тримесечието".

 

По-евтината версия на устройството се разглежда като съществен ход от анализаторите, особено ако с това Apple най-после успее да пробие на китайския пазар.

 

Новият маркетингов модел на компанията вероятно ще разчита на нейната собствена оперативна система, продажбите на приложения, за която могат да компенсират по-ниската норма на печалба от смартфоните.

 

Вчера Apple пусна най-новата версия на софтуера - IOS 6.1. По данни на компанията вече 300 млн. потребители по света ползват шестата версия на мобилната операционна система.