Производителят на мобилни телефони BlackBerry се съгласи да бъде закупен от консорциум от канадски инвестиционни компании за 4.7 млрд. долара в брой, в последен отчаян ход да се гарантира оцеляването на един от пионерите в глобалната смартфон индустрия.

BlackBerry, чиито преносими устройства са широко използвани от бизнеса в света и политическите елити, е в тотална криза, като спазарната стойност на компанията се срина от 83 млрд. долара през 2008 г., до 4.2 млрд. долара в края на сесията вчера.

Акциите на компанията поевтиняха силно след като новата операционна система и телефони, пуснати през тази година не успяха да възстановят доверието на потребителите. В резултат компанията обяви, че ще съкрати 4 500 работни места и отчете оперативна загуба от 1 млрд. долара за второто тримесечие.

Консорциумът, които иска да купи BlackBerry е воден от Fairfax. Изпълнителният директор на Fairfax Прем Ватца е един от най-влиятелните инвеститори в Канада. Той вече държи 10 на сто от Blackberry. От месеци се спекулира дали Fairfax ще пожелае да изкупи останалите акции.

След като бордът на производителя на мобилни телефони се съгласи на продажбата, инвеститорите ще имат шест седмици, за да проучат финансовото състояние на Blackberry и да вземат окончателно решение за сделката.