Днес цената на златото се повиши до най-високи нива от осем седмици насам. Златните фючърси с доставка 10 декември на NYMEX се търгуват за 1243.9 долара за тройунция, добавяйки нови 2.40 долара към цената си.

Поскъпва и среброто, като цената му наваксва изоставането от другите благородни метали в предишните борсови сесии. Платината се търгува по цена 1537 долара за тройунция с доставка 10 октомври, като днес поскъпването на белия метал е над 10 долара.

Поевтиняването на долара и тревожните данни за състоянието на световната и в частност американската икономика карат инвеститорите, които търсят да закупят качествен актив, т.е. актив със сигурна във времето стойност, да прехвърлят средствата си към благородните метали.

Спот цената на златото в момента се движи около 1241 долара. Вечният рекорд в цената на златото бе достигнат при 1264 долара за тройунция през юни.

Инвеститори коментират, че когато от държавните статистически служби се публикува позитивна информация, златото не поевтинява особено много. Но същевременно жълтият метал използва всяка възможност, която лошите данни му дават, да продължи да повишава цената си.

Инвеститорите се страхуват, че рецесията ще се завърне в САЩ. Това ги движи да прехвърлят портфейлите си в акции към реални активи и особено злато.

Активите на най-големия в света фонд за злато, който се търгува на борсата /SPDR Gold Trust/, през миналата седмица са нараснали с цели 13 тона.

Среброто не изостава от златото, защото между двата метала има дълбока историческа връзка.

В Токио паралелно със засилването на йената финансовите инвеститори не проявяват особен интерес към златото, но търсенето от индустриалния сектор остава стабилно, без да се влияе особено от ръста в цената.