До шест месеца военните трябва да изберат какъв нов изтребител искат, а правителството да го внесе за гласуване в парламента. Това е записано в решението на служебното правителство при одобряването на визията "България в НАТО - 2020". Приоритетните инвестиционни проекти са нов тип боен самолет, модернизация на фрегатите от Белгия, изграждане на батальонни бойни групи, нови 3D радари и модулен патрулен кораб.

Правителството "Близнашки" вече реши до 2020 г. да бъдат свалени на земята всички руски изтребители и хеликоптери. Във Военновъздушните сили зрее бунт, тъй като над 300 пилоти и инженери по поддръжката ще останат без работа. На земята ще останат 15 броя МиГ-29, 6 единици МиГ-21 и 14 бомбардировача СУ-25, пише "Труд".

Военният министър Велизар Шаламанов мотивира решението на правителството с това, че страната ни трябва да стане независима от Русия.

За сметка на руските машини спешно трябва да купим 8 нови изтребителя. Според Шаламанов ще бъдат необходими 600 млн. лв. За сравнение един нов изтребител "Юрофайтър Тайфун" струва 100 млн. евро. Т.е. може да купим три машини. Експерти твърдят, че за 600 млн. лв. може да се вземат само стари американски изтребители F-16, каквато опция съществува.

Преди две години Гърция обяви, че е договорено с българското министерство в нейни центрове да бъдат обучавани български пилоти, а поддръжката на щатските машини да се прави от техни инженери.

Все още не е ясно откъде ще договорим F-16 "втора ръка". През 2013 г. такива ни предлагаше португалската армия. Има още поне два варианта - директно от правителството на САЩ или от Гърция, след като тя купи нови изтребители и освободи старите си щатски машини.