Близо 1 млн. лв. глоби ще трябва да платят четири дружества, уличени в картелно споразумение на пазара на касови апарати. Комисията за защита на конкуренцията санкционира Датекс ООД с 503 280 лв., Дейзи Технолоджи със 155 844 лв., Тремол ООД с 82 512 лв. и Елтрейд ООД с 257 928 лв.

КЗК е установила, че дружествата са нарушили правилата на конкуренцията, като са предприели координирани действия по едновременно и регулирано увеличение на цените за крайни клиенти на електронни касови апарати с фискална памет и фискални принтери. Производството е от 2009 година и е образувано след публикации в медиите за едновременното поскъпване през същата година на всички модели касови апарати, предлагани от български производители.

Макар и да датират по-назад във времето, доказателства за наличието на контакти между дружествата се откриват и в кореспонденция между отделни дружества, предмет на която са прилаганите отстъпки към дистрибуторите, участието в търгове за възлагане на обществени поръчки, пазарите, на които осъществяват дейност и конкурентните условия на тях.