Устойчив ръст на търсенето на авиоуслуги отчитат от Международната асоциация за въздужен транспорт /International Air Transport Association – IATA/.

През юни е регистриран ръст от 11.9% на пътникопотока на годишна база. При товарните превози е регистрирано повишение от 26.5 на сто. Отчета се забавяне на фона на ръста от 34%, регистриран през май. През петия месец от годината, обаче, компаниите наваксваха с превозите на товари заради блокирания въздушен трафик в Европа.

Според статистиката на организацията, след кризата с исландския вулкан в края на април – началото на май търсенето на авиоуслугите се е върнало към обичайните си нива и в момента пътникопотокът е на 1 – 2% над предкризисните.

Най-бърз ръст е регистриран при превозвачите от Средния Изток. Пътникопотокът се е увеличил през юни с 18 на сто на годишна база. 15.5% е увеличението при компаниите от азиатско – тихоокеанския регион, а 10.8% - при северноамериканските. Южноамериканските авиокомпании отчитат ръст на пътниците от 14.7 на сто.

Единствено в Европа ръста на пътникопотока се забавя до 7.8 на сто през юни от 8.3% през май, отбелязват от IATA.

Според статистиката на организацията, възстановяването на товарните превози следва икономическото възстановяване. Затова и най-бързи ръстове са отчетени при азиатско-тихоокеанските превозвачи /29.8%/, компаниите от Средния Изток /39.6%/, латиноамериканските /44.9%/ и африканските /54%/. Ръстът на товарите при северноамериканските авиокомпании е бил от 24.2% през юни. Най-слаб ръст отново е отчетен в Европа – 15.3%.

От организацията уточняват, че са оптимистично настроени за възстановяването на сектора от кризата. Те припомнят, че на изложението във Фарнбъро, Великобритания, бяха направени поръчки за над 400 самолета.