Преработващата промишленост е секторът с най-много трудови злополуки през миналата година, съобщи изпълнителният директор на Тлавната инспекция по труда Румяна Михайлова по време на конференция, посветена на инвестициите в безопасни условия на труд. Статистиката показва, че броят на трудовите злополуки през 2011-та година е намалял с 9 процента спрямо предходната година, по-малко са и смъртните случаи. Социалният министър Тотю Младенов заяви, че инвестициите в условия на труд имат голяма възвращаемост, и цитира данни от изследване в европейските държави, според което от всяко вложено в условия на труд евро се печелят 12 евро. През изминалите 22 години от трудови злополуки у нас са загинали близо 3000 работници, а 1700 души са били трайно инвалидизирани.

Въпреки тенденцията за намаляване на трудовите злополуки и мерките, които работодателите предприемат в съответствие с оценката на риска от злополуки, броят на рисковите фактори нараства. Един от новите фактори е стресът на работното място, посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров. „Професионалният стрес е причина за 54 процента от всички случаи на временната неработоспособност. Безпокойство предизвиква увеличаваща се заболеваемост от рак, скелетно-мускулни увреждания и сърдечно-съдови заболявания", каза синдикалният лидер.

Социалният министър Тотю Младенов припомни, че работодателите могат да модернизират условията на труд с пари по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси", чрез схемата „Безопасен труд". По оперативната програма са осигурени 70 млн. лв., над 430 предприятия са кандидатствали като схемата е финансиране до 200 000 лв. с проекти от бизнеса, каза министърът.

По време на конференцията стана ясно,че най-много нарушения в условията на труд се правят в строителството.