Около 147 милиона лева е размерът на изплатените средства по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" от 2007 година до края на юли тази година, показва справка на главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти" в Министерството на труда и социалната политика.

Досега по програмата са получени 5486 проектни предложения, от които са одобрени 2175. Сключени са 1440 договора на обща стойност 1 милиард и 5 милиона лева, което представлява близо 45 процента от общия размер на средствата по програмата. В процес на изпълнение са 62 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на стойност 1 милиард и 328 милиона лева. Броят на одобрените операции е 65.

Оперативната програма Развитие на човешките ресурси е стратегически документ, който се съфинансира от Европейския социален фонд и от националния бюджет за периода 2007-2013 година. Програмата съдържа 8 приоритетни оси и има 3 специфични цели, насочени към пазара на труда, образованието и развитието на социалната икономика.

Управляващ орган на програмата е социалното министерство, а междинни звена, чрез които се реализират схемите, са Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане и Министерството на образованието, младежта и науката.