Приблизително 16.4 млрд. евро бяха инвестирани в европейски офис имоти през последното тримесечие на 2012 година.  Общо за годината инвестициите са за € 56.7 млрд. евро. Това показва спад с около 7% спрямо предходната година.

Данните са от изследване на специарлизираната компания в сектора на недвижимите имоти Colliers International, според която една от най-забележителните сделки в офис сегмента в Европа през миналата година бе продажбата с обратно отдаване под наем на централата на Credit Suisse в Цюрих на норвежкия NBIM. Сделката последва закупуването на офисите на Credit Suisse в Лондон от Катарски инвестиционен фонд по-рано през годината.

През последните години инвестициите в недвижими имоти в Европа са доминирани от нежеланието на инвеститорите да поемат рискове и предпочитанията им към първокласни имоти на основните пазари, коментират специалистите. Липсата на финансиране на активи, които не отговарят на строгите критерии на кредиторите също играе роля.

Влияние оказва и стремежът на инвеститорите да опазят капитала си. Не се очаква обрат при никоя от тези тенденции. Въпреки това, полярният характер на пазара предоставя значителни възможности за опортюнистични инвеститори, които искат да извлекат печалба чрез репозициониране на непървокласни активи.

Прогнозите за промяна в наемните нива варират значително при различните пазари. Докато в някои немски градове и Осло се очаква покачването им при първокласни проекти, понижението им не може да се избегне в градовете, най-силно засегнати от икономическата криза.

Спад очаква и онези с бързо нарастващо предлагане на офис площи като Варшава. Цените на наемите се очаква да останат като цяло стабилни в по-голямата част от пазарите, но само при висококачествени офисни проекти. Има вероятност натискът върху наемните нива на вторичния пазар да се запази същият или да се усили, посочват още от Colliers.