Община Хасково може да спре плащанията за чистота, зареждане с храна по институциите на бюджетна издръжка и дори уличното осветление заради блокираните й банкови сметки от Окръжния съд по искане на две хасковски фирми. 3.5 млн. лв. е общата сума, заради която са издадени обезпечителните заповеди на съда.

На нарочна пресконференция днес кметът на Общината Георги Иванов съобщи, че администрацията дължи на едната фирма около 3 милиона, а на другата - 460 000 лв. Задълженията са за дейности по инфраструктурата. Иванов заяви, че ще внесе жалба в Пловдивския апелативен съд. От общинската администрация са готови, ако съдът реши, да предложат имоти като замяна на обезпечението на дълга.

Едната от фирмите е просрочила с две години строежа на блоковете зад “ВиК”, вследствие на което дължи на общината 756 000 лв. и ние съответно ще заведем иск за блокиране на сметките й, каза кметът.

В момента са блокирани всички общински сметки без държавната субсидия, която по закон не може да бъде спирана. Запорът ни връзва ръцете да се разплащаме с фирми, изпълняващи нашите поръчки и това може да доведе до нови блокажи на сметки, коментира кметът. Той добави, че задълженията на Общината към момента са 6 милиона лева, а несъбраните вземания - 7 милиона лв. Целта е да се създава напрежение и хаос, причината е субективна, каза Георги Иванов.

Дарик се опита да се свърже по телефона с шефовете на двете фирми, но безуспешно.