България, която прави усилия да покрие най-големия си бюджетен дефицит от десетилетия, планира да продаде  през следващата година миноритарен пакет в тютюневата компания Булгартабак холдинг АД, както и миноритарни пакети в други фабрики и енергийни компании. Това пише агенция Блумбърг като цитира шефът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.

Според изчисленията, продажбите на активи ще донесат около 411 млн. лв. през 2011 година. През тази година резултатът от приватизацията възлиза на около 100 млн. лв., основно от продажбата на миноритарни участия в малки компании, както и от събирането на глоби за нарушения при вече извършени продажби, при които купувачите не спазват ангажиментите си за инвестиции.

Освен Булгартабак холдинг АД, Караниколов изброява още пакет в енергийната компания E.On, две големи строителни компании и безмитни зони, които също ще бъдат извадени за продажба.

Блумбърг допълва информацията с данни за България. Страната трябва да сведе бюджетния си дефицит на 3% от БВП в края на 2011 година. В противен случай най-бедната страна на Европейския съюз по процент БВП на глава от населението е заплашена от наказания. 

Ето и кои са компаниите, които предстои да бъдат продадени през следващата година:

На първа линия е Монтажи ЕАД, която е строителна компания, ангажирана в големи индустриални проекти, включително електроцентрали. Активите й се изчисляват на 70 млн. лв., а продажбата й ще се осъществи чрез Българската фондова борса до края на настоящата или началото на следващата година. Държавната Техноекспортстрой също ще бъде продадена.

Агенцията подготвя също продажбата на мажоритарния дял във Вазовските машиностроителни заводи, които са най-големият производител на оръжия. За да се случи това обаче ще трябва Парламентът да одобри стратегията за продажбата. Фабриката в Сопот произвежда оръжия, амуниции и широка гама изделия за артилерията. И тази продажба най-вероятно ще се извърши през борсата, казва Караниколов.

Блумбърг припомня, че международната компания SKF AB придоби дял във ВМЗ - Сопот през 2002 година, а правителството ще трябва да реши дали да продаде също така своя 35% дял в Арсенал, след като стартира процедурата през 1996 година с раздържавяване чрез работническо - мениджърско прехвърляне.

Държавата ще ускори работата по продажба на активи в областта на преноса на електроенергия, като например дела в германската E.On, която работи в североизточна България. Държавата има 33% дялове в още две компании - ЧЕЗ и EVN.

Правителстовто вече е ангажирало Citigroup Global Markets Inc. да консултира продажбата на Булгартабак холдинг АД, като до 50 дни се очаква да бъде готов анализът на специалистите.