Неочаквано вчера БНБ спря гласуването на Закона за гарантиране на влоговете, който трябваше да бъде приет до юли тази година. 

Той въвежда европейската директива за защита на депозитите и предвижда изплащането им в размер до 196 хил. лв. при поставяне на банка под специален надзор да става до 7 дни, съобщава "Сега".

БНБ пише закон за преструктуриране на банките, а двата акта трябва да вървят в комплект, за да не се пренаписват. Това стана ясно вчера по време на второто четене на закона в парламентарната комисия по бюджет и финанси. 

Според представителя на БНБ преструктурирането на банки принципно се прави преди изплащането на влоговете и най-вероятно в двата закона ще се застъпят редица тези. Това предизвика смут сред депутатите, които в крайна сметка отложиха приемането на Закона за гарантиране на влоговете. 

Пред журналисти председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова изрази недоволството си от начина, по който работи БНБ, които активно участвали в писането на закона. 

От думите на представителя на БНБ пък стана ясно, че текстовете за преструктуриране на банки са готови и най-вероятно скоро ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание.

Преди да отменят гласуването, депутати изразиха опасения, че в текстовете на закона не е записано кой ще следи какви разходи прави Фондът за гарантиране на влоговете. Менда Стоянова предложи това да бъде БНБ, а от фонда обясниха, че по този начин няма да бъдат независими. 

"Неприемливо е сами да си правите бюджета, да си определяте разходите и да събирате вноски от трети лица", контрира обаче Ирина Марцева от Асоциацията на банките.