Само след 4 месеца социалното министерство ще започне да приема молби за отпускане на помощи за отопление за следващата зима.

През изминалия отоплителен сезон такава помощ получиха близо 211 хиляди българи, които се вместват в изискванията на закона за социално подпомагане. Сред тях имаше безработни, пенсионери, майки с малки деца, хора с увреждания. Не е ясно обаче колко от пенсионерите ще продължат да получават помощта и през новия сезон, след като от април пенсиите на много от тях са увеличени средно с 9.2 процента.

Служебното правителство отказа да разшири индивидуалния подоходен праг за отпускане на помощта, за да могат повече хора да я получат, и отпусна скромните 65 лева и 70 стотинки на всички лица, които не са били одобрени за енергийната помощ заради доход с до 10 лева по-висок от изисквания.

Според наредбата, по която се отпускат помощите за отопление, 16 групи лица имат право да я получават, ако отговарят на индивидуалния за всяка група минимален доход. Сред тях са самотно живеещи възрастни хора, хора с увреждания, семейства с ниски доходи, деца без родители. За основа служи гарантираният минимален доход, който от няколко години не е променял стойността си от 65 лева.

Така например за съвместно живеещи съпрузи изискването е да имат не повече от 187 лева и 80 стотинки общ доход, за да получават по 66 лева месечно, в продължение на 5 месеца. Помощта се отпуска след подаване на молба с деклариран за последните 6 месеца средномесечен доход и извършване на социална оценка. В оценката се прилагат и някои изисквания на закона за социално подпомагане, като например обитаваното жилище да е единствено и да има определен брой хора за съответния брой стаи. Други изисквания са кандидатите да не са прехвърляли имоти срещу заплащане през последните 5 години и да нямат движима или недвижима собственост, която може да е източник на доходи, с изключение на вещите за обичайно потребление.

Емил Лазаров е пенсионер, живее във Видин, той е сред онези 50 хил. души, които заради отказ от целева помощ, ще получат добавка от 65.70 лв.

„На нас ни отказаха, защото аз съм пенсионер, 210 лв. ми е пенсията, моята съпруга не работи никъде, на борсата е. Просто ни казаха, че няма начин да вземам такива помощи. Надвишавам дохода, който се изисква, някъде с около 3-4 лв. Зимно време съм взел една газова бутилка и това е. Два пъти като заредим по 12 лв. - 24 лв. ни излиза. Ние сме икономични горе-долу. У дома се ползва повече газ, на печка не готвим, около 15-20 лв. зимно време сме плащали ток.

Подобна е историята на Таня от Карлово. Тя използва втората година от майчинството си и доходът й се формира от обезщетенията и детските. Съпругът й е безработен. Според закона детските добавки също влизат в дохода за изчисляване прага за целевата помощ.

„Пратиха ми обратна разписка. Поради висок доход - с 1.46 лв. надвишаване на... не знам какви са им изискванията. Понеже аз имам 2 деца, едното дете ми е на 7 години, малката е на година и десет месеца. Мъжът ми не работи и сме само на майчински и детските. Живеем четирима души с 310 лв., тази година се отоплявахме смесено на дърва и ток. За ток плащаме към 120 лв., а дървата си купихме в началото на отоплителния сезон - 5 кубика, които не ни стигнаха", обясни Таня.

Тя ще получи добавката от 50 лв., която се полага на майките, които ползват втората си година. Въпреки това енергийната добавка й изглежда недостатъчна. Мнението й споделя и Емил от Видин:

„Сега ще дадат еднократно 50-60 лв. Мисля, че са крайно малко, но какво да се прави."

82-годишната Кера Бакалова е от Пловдив. Тя е вдовица и заедно с вдовишката добавка на мъжа си получава пенсия от 220 лв. От 1 година живее със сина си, който е безработен. През миналата зима Кера получава отказ на молбата си за целева помощ за отопление. Причината е, че заради належаща операция, която изисква допълнителни пари, жената продава свой имот и така не влиза в изискванията на закона за социално подпомагане.

„Аз съм в такова семейство, че много си знам сметката. Аз всичко си плащам. Миналия месец бях дадох 70 лв. за ток, 30 лв. за газ, дадох 30 лв. близо за лекарства, направете сметка какво ми е останало. Сега, ако дойдете, в хладилника ще ми видите 2 мънички парченца сиренце, едно пакетче кайма и една кутийка маргарин. Тая газ е много скъпа, аз съм на газ, аз съм стара, синът ми спи в едната стая, аз оставам на студено", разказа възрастната жена.

Кера пак няма да получи добавката от 64 лв., въпреки че не я смята за обидно малка.

„Даже е много, с тези лекарства. Аз имам към 30 лв. борч, даже мога да благодаря тук на една магазинерка, която ми дава на кредит. Записвам в една тетрадка и щом получа, ги връщам. Аз имам и данък 68 лв. за апартамента. Много ще ми помогне това, аз не съм алчна, аз съм благодарна, защото ще си върна борча, ще си взема нещо Знаете ли, един шоколад не съм си купувала", разказа Кера.

Възрастната жена не знаеше, че на 8-ми април ще получи по-висока пенсия и не се зарадва:

„Ще кажат: „Ние ти увеличихме пенсията, нямаш право на помощ". Ама каквото е, това е".