Когато става дума за богатство, в Германия мъжете определено са с едни гърди напред. Докато германецът може да се похвали средно със състояние от 109 000 евро, германката разполага с не повече от 70 000, предаде БГНЕС, като цитира Дойче веле. Проучване показа, че средното богатство на германските мъже през 2007 г. е било с 16 000 евро повече в сравнение с 2002 г. Жените от своя страна не са успели да увеличат своето богатство за същия период от време.

Проучването обхваща данните на 20 000 души в Германия и изследва разликите в състоянието на двата пола. Особено биеща на очи е разликата във фирмените състояния. На всяка жена-предприемач се падат по трима мъже с фирмено състояние. Оттук и разликата в богатствата на мъжете и жените. Според изчисленията общото мъжко фирмено богатство е 5 пъти по-голямо от това на жените-предприемачи.

Големи разлики в богатството има и при женените мъже и омъжените жени. Средно жененият мъж разполага с 55 000 евро повече от омъжената жена. Този факт също се обяснява с по-големия брой мъже-предприемачи, коментира Дойче веле.

Изненада представляват разликите при неомъжените жени и мъжете-ергени. Тук разликата в състоянието е в размер на 20 000 евро в полза на ергените, което е учудващо с оглед на факта, че става дума за съвсем млади хора, които поради възрастта си не са имали много време за натрупване на състояние. Но и за този феномен има обяснение: от една страна мъжете стартират по-рано професионалната си кариера, а от друга те и като начинаещи получават по-високи възнаграждения от жените.

Разликите между двата пола важат и при задлъжнялостта. Мъжете не само по-често имат дългове, но и техните задължения са по-високи от тези на жените. Особено голяма е разликата при разведените. След развода жените имат средно по около 9000 евро дългове, докато мъжете в същото положение - над 23 000 евро. Този факт оборва тезата, че след развод жените са губещата половинка. Той обаче потвърждава и едно неписано правило: че и дълговете, подобно на богатството, са най-вече мъжка работа.