Единственият полезен ход, който има кабинетът в момента, е да направи истинско съкращаване на разходи, а не както е в актуализирания бюджет „с едната ръка дава, с другата взема”. Това каза икономистът от „Индъстри Уоч” Лъчезар Богданов. Той бе категоричен, че през 2011 г. бюджетът трябва да се балансира или да се допусне съвсем минимален дефицит. Емитирането на 2 млрд. лева дълг би довело бюджета до капитулация, заяви икономистът. По думите му подобно действие на правителството би дестабилизирало държавните финанси за години напред. Ето какво каза икономистът:

Миналия месец при все фискален резерв от 6.5 млрд. лв. българското правителство се отказа да продава облигации, защото лихвите вече надхвърлиха 7 процента. Представете си на каква лихва ще трябва да се заема, ако резервът е намалял до 4.5 млрд. примерно и правителството за пореден път иска да направи нов дефицит. Според мен това абсолютно нереалистичен сценарий.

Мисля си, че в тази международна среда, ако трябва да се заема, трябва да се заема на много високи лихви. Още повече че правителството получи тази лихва когато искаше да емитира 30 млн. дълг. Ако правителството каже искам да емитирам 1 млрд. или 2 млрд. дълг, според мен лихвите със сигурност ще скочат над 10 процента, което на практика е капитулация, в смисъл това тотално издънва бюджета за години напред. Такъв дълг не може да бъде сервизиран. Това е една от причините, поради които Гърция стигна до това състояние.

Те казаха: не ви ги искаме вашите пари, ние ще си вземем на частните пазари. Но се оказа, че частните инвеститори искат да дават кредити с 12-15-17 процента лихва, защото виждате, че там положението е неудържимо. И в крайна сметка гърците казаха: ние на тези лихви заеми не можем да вземем, моля да ни помогнете с държавни заеми.