Министър-председателят Бойко Борисов изиска от консорциума Мапа Дженгис до 20 януари тази година да му предоставят точен график за изграждането на автомагистрала Люлин, с конкретен краен пусков срок на обекта.

Това стана ясно на срещата между премиера Борисов и управителя на турската компания Тургут Аксакал. В разговора участваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Категорични сме в желанието си автомагистрала Люлин да е готова през 2010 г., подчерта министър-председателят. Очаквам, че с изготвянето на графика ще бъдат разписани ясните ангажименти и на изпълнителя, и на държавата, заяви още Борисов.

На срещата представителите на Мапа Дженгис запознаха премиера с проблемите, които срещат при изграждането на обекта, както и с недоволството си от предишното правителството, което по думите им по никакъв начин не е допринесло за улесняване на работата им и бързото изграждане на Люлин. Те посочиха, че разрешителното за строеж е издадено месеци след стартирането на строителните дейности. Освен това, държавата не е имала и пълна собственост върху терените и незавършилите отчуждителни процедури са спъвали значително плановете им. Също така, държавата тогава не е изпълнила ангажимента си да помогне с преместването на инфраструктурата, попадаща в трасето на магистралата. Предходното правителство е позволило още мащабно препроектиране на всички мостове и тунели и е забавило одобрението им с една година.

За разрешаването на всички тези проблеми ръководството на консорциума още през 2007 г. е имало срещи с тогавашните министри Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, както и с изпълнителния директор на пътния фонд Веселин Георгиев. От тези разговори, обаче, не са последвали никакви мерки, казаха от турската фирма.

В заключение премиерът Борисов заяви, че за съжаление бездействието на правителството на Сергей Станишев е дало възможност на изпълнителя на проекта да удължава сроковете и да иска допълнителни средства за довършването на автомагистрала Люлин, от което щетите за държавата са много сериозни и тепърва ще се уточняват.