Университетска болница „Св. Анна“ в София, известна като Окръжна болница, е осъдила Националната здравноосигурителна каса по дело за забавени плащания към изпълнители на медицинска помощ, пише в. Сега.

Решението идва в момент, когато парламентарно представените партии не могат да намерят консенсус за актуализация на бюджета на НЗОК, а очакванията са тази седмица кабинетът да подаде оставка. 

Институцията е осъдена да изплати 187 хил. лв. - сума на лихви за забавени плащания по договора със здравното заведение, както и над 11 хил. лв. разноски по делото, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Решението на Апелативния съд в София потвърждава решението на Софийския градски съд (СГС), но има и трета инстанция. Искът е заведен за забавени с повече от 6 месеца плащания по договора с болница „Св. Анна“, а Касата оспорваха с мотива, че имат ограничен бюджет и недостиг на средства. 

СГС и Апелативният съд обаче отхвърлят аргументите, като посочват, че лихва за забавяне на плащанията се дължи по силата на Закона за задълженията и договорите и на Националния рамков договор. 

Това, че НЗОК е административен орган, а сключените договори с болниците и лекарите са типови, не освобождава страните от спазването на условията им, смятат магистратите. Според тях въпросът с липсата на средства в бюджета няма връзка със съдебния спор.

"Очаквам да има и други дела, очаквам да са масови, ако няма актуализация на бюджета, тъй като това ще остане единствената възможност за болниците да си вземат парите", коментира пред вестника д-р Цветан Райчинов - председател на Български лекарски съюз. 

Според него решението на Апелативния съд е показателно, че и други болници могат да спечелят делата. От съсловната организация са заплашили и с протест, в случай че депутатите не гласуват актуализацията на бюджета на здравната каса.

През изминалата седмица Министерски съвет внесе решение за увеличаване на бюджета на НЗОК с 225 млн. лв., вместо исканите от нея 328 млн. лв. Народните представители от Коалиция за България подкрепиха предложението в комисия, но отказаха да подкрепят поправката в консолидирания бюджет. 

ГЕРБ от своя страна отказаха да влязат в зала и да гласуват предложението с мотива, че парите не са достатъчни и имат за цел само да отложат проблема. По този начин не се събра кворум в пленарна зала и до развръзка не се стигна.