Близо 30% повече руснаци са посетили България през ноември, спрямо предходния месец октомври, показват данните на Националния статистически институт. Общият им брой е бил 2 487 души, като от тях 497 са декларирали, че идват тук по работа, а 900 са дошли на почивка. Спрямо същия месец на предходната година ръстът на гостите от русия е трицифрен и надхвърля 190%.

 

Общо чужденците, преминали през българска граница през месец ноември са били 404 хил. души, което е намаления с близо 23% спрямо предходния месец, но е с 5.4% над броя на чужденците, посетили страната през ноември 2011 -та година.

 

Близо половината от тези посещения са били транзитни преминавания или посещения с цел гостувания на близки. Пътуванията до България с цел екскурзия и почивка са 34.6%, а делът на командировките е 17.4%.

 

Регистриран е по-голям интерес от страна на испанци (13.2%), французи (12.5%) и германци (11.7%). Посещавали са ни по-малко британци (-13.1%) и италианци (-6.1%), спрямо същия месец на миналата година.

 

Броят на българите, пътували в чужбина през ноември, е 252 хил. души. По-малко сме пътували до Гърция, Сърбия, Румъния и Германия. Увеличават се пътуванията до Австрия, Турция и Великобритания.

 

Повече от половината пътувания са били с цел гостуване, а в командировка са пътували 25.2% от преминалите националната граница български граждани. На почивка и екскурзия в чужбина през ноември са ходили 18.8% от обхванатите в статистиката.