Мобилни разплащания предлага „Борика - Банксервиз” през ново приложение за смартфони mobb. То работи с всички популярни операционни системи и сигурността на сметките ви е гарантирана, увери главният изпълнителен директор на дружеството Любомир Цеков.

В самият телефон не се пази информация за номера на сметки или лични данни. Регистрацията става с номера на мобилния ви телефон, или през сайта на „Борика-Банксервиз”, или през банкомат.

При първия вид активация регистрирате сам IBAN номера на сметките, които искате да ползвате през приложението,  а при втория вид – през банкомат, устройството само разпознава картата.

При активацията на банкомат получавате на бележката специален код, с който да активирате приложението. От сметката ви се изтегля 1 лев, който после се възстановява. Транзакцията се извършва проформа, само за целта на активацията.

Иначе ползването на приложението струва 7,20 лева на година, ако искате да ползвате само информационните услуги – проверка на наличност по сметки и последни 5 транзакции.

Годишният абонамент е 14,40 лева при положение, че искате да извършвате и разплащания. За всеки, който се регистрира в приложението до 8 ноември, от „Борика-Банксервиз” предлагат 1 месец безплатно тестово ползване.

За момента приложението работи само с карти, издадени от 7 банки – ЦКБ, СИБанк, Инестбанк, Общинска банка, Интернешънъл Асет банк, Токуда Банк и Д Банк.

Ползването на приложението изисква парола, така че в случай, че загубите телефона си или бъде откраднат, няма да може злонамерено да се извършват плащания. Освен това услугата предлага възможност да заключите картите си през приложението. Това автоматично блокира съответната карта и тя не може да се ползва дори на бакомат.

За момента ПОС-терминалите, през които може да се извършват разплащания с mobb, са съвсем малко на брой, но компанията има готовност да увеличи бройката им при търговците, работещи с карти на банките-партньори.

Плащанията могат да се извършват както с набирането на специален 6-цифрен код на ПОС-терминала, така и безконтактно, с помощта на специален стикер, запелен за смартфона.

От „Барика-Банксервиз” водят разговори и с останалите банки, с които компанията работи, за включване в приложението на карти, издадени от тях. На сайта на компанията има и пълен списък на търговците, при които могат да се извършват плащания през mobb.

В бъдеще се предвижда към услугата да могат да се присъединят и банки, които са извън системата на „Борика” за обслужване на плащания с банкови карти. Засега част от системата са 25 банки, опериращи в страната.