Къде са чуждестранните инвестиции в България – те са в София и на Черноморието, като в София са над 70% в сферата на строителството. За привличането на инвестиции времето е било проспано, каза премиерът Бойко Борисов на дискусия „България – накъде след кризата”.

Борисов подкрепи президента в идеята му за икономическа, но и политическа стабилност в страната. Когато спечелихме изборите, всички политически партии се обединиха за това, че новото правителство трябва да вземе най-бързи мерки - и добре че го направихме, защото, ако в тази криза България се вкара и в политическа криза, мисля че сега щеше да има заглавие на кръглата маса: „България след катастрофата”.

Според него, с размразяването на европейските средства у нас страната има реални шансове да се върви напред. Много е важно и политическите партии и лидерите да имат едно наум когато работят с чисто популистки мерки, с което рискуват състоянието на държавата и да се тръгне към политическа криза. Няма друг, който да си жертва и партията, и авторитета в условията на криза. Ако има и други варианти съм готов да ги обсъдя веднага, коментира още Борисов.

В момента сме принудени да търпим двойно ударите на кризата. Никак не съм оптимист, че кризата ще си отиде. Ако имаше антикризисни мерки, които да вадят държавата от кризата, аз просто щях да ги препиша, допълни премиерът.

Според него все още големи икономики буксуват и взиманите мерки не дават резултати. Според Борисов вливането на средства в определени сектори не е единственият лост. След всичко, което днес бъде предложени, ще трябва да се направи анализ на съответните мерки. По думите на премиера има шанс след влизането ни в еврозоната от това да произлязат положителни за страната ефекти.