Ако протестиращите срещу промените в Закона за горите аргументират убедително позицията си, правителството е склонно да направи крачка назад в своята. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия. Само преди ден той беше категоричен, че протестите няма да ги спрат да инвестират и да строят писти, за да развиват ски-туризма.

От два дни следим протестите с огромно притеснение, каза той: „Притеснен съм, защото тези млади хора могат да си проведат протестен митинг, където желаят. Единствената ми молба е да не затварят Орлов мост, да отидат пред парламента, пред Министерски съвет. Защото когато го затворят, полицията е длъжна да го отвори. И веднага полицията и младежи влизат в схватка".

От вчера нашите депутати настояват да се срещнат с тях и да им обяснят за всеки текст от този закон, посочи Борисов. Премиерът каза, че вчера някои хора са се подвели, че е паднал мораториумът върху шистовия газ, което не е така. Според Борисов хората се подвеждат и ескалира напрежението. По думите му полицай, който посегне на протестиращи, ще бъде уволнен. По никакъв начин не трябва да пипат човек.

Логиката е проста - в курорт като Банско, където работят хиляди хора, трябва да им се направи още един лифт и на мястото на стария лифт, където има стар счупен лифт да го направят нов и скиори и сноубордисти да могат да си спортуват. Досега законът пречеше, не може да се направи досега, обясни министър-председателят.

Вчера няколко хиляди граждани, обединени в социалните мрежи, се събраха, за да блокират "Цариградско шосе" в знак на протест срещу промените в Закона за горите, а десетки бяха задържани. Мотото на втория пореден протест в центъра на кръстовището на Орлов мост беше "Г-н Президент, елате при нас! Искаме вето на Закона за горите!". Основното искане на гражданите е държавният глава Росен Плевнелиев да наложи вето на новите текстове в спорния закон.