Управляващите се подготвят да загубят арбиртажното дело в Париж за АЕЦ "Белене", заяви пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов, предава Агенция „Фокус”.

 

Един от най-големите проблеми, е подготовката да загубят делото по арбитража в Париж. Това е най-големият проблем за държавата – това са 1 800 000 000 евро, към 3,6 млрд. евро. Умишлено водят това дело към загуба. В същото време, една година Станишев и компания не подписват договора за "Белене", защото ако го подпишат, няма да има дело. Веднъж ни караха да правим референдум, втори път платихме 14 млн., обещаха, че ще правят "Белене".

 

Ако подпишат днес за "Белене", отпада арбитражът в Париж. Умишлено водят делото към фалит, за да загубим милиард и 800 млн. евро, които ще ги загуби НЕК, която е 100% държавна, и всички българи ще се бръкнат за тези пари. Опорните им точки са - после да кажат, че ГЕРБ е бил виновен. Отсега ви предупреждавам – да не ми зададете този въпрос. Умишлено Станишев и Стойнев водят делото към фалит”, каза още Бойко Борисов.


„Категорично сме за европейски енергиен съюз, защото сме - братска Русия продава на братска България най-скъпия газ в Европа. Ако има енергиен съюз, ще имаме по-ниска цена на газа. Винаги съм казвал, че България има огромни източници на газ. В Северна България, около Червен бряг, има огромни находища на шистов газ. Рано или късно, технологията на шистов газ ще стане такава, че няма да е опасна за околната среда и България ще има повече енергия, отколкото държавите в Европа. Огромни количества газ има в Европа, допълни той.


„Ние сме 100% за „Южен поток”, но, спазвайки европейското законодателство. Борисов обясни и какво е европейско законодателство. „Това е възможността и български газ да тече по тръбите на „Южен поток”. Защо не се съгласяваме с това? Какво против имаме? Не е ли това наш национален интерес?”, попита Борисов.