Банките доведоха до финансовата криза в света и всички сме на мнение, че това не трябва да се повтаря. Затова ще има данъци върху банките, за да има резерв - става дума за контрол и финансова дисциплина. Това каза тази сутрин премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия, в коментар за решенията, взети на заседание на Европейския съвет в Брюксел вчера.

Изключително тежък Съвет беше вчера в Брюксел, бил съм на много, но никога не е бил такъв. Толкова омърлушени лидери на ЕС не съм виждал, сподели премиерът. Навсякъде стачки, протести. Европа живее по-добре, отколкото работи и това трябва да се промени, категоричен е Борисов.

Сега се намаляват заплати, свиват се разходи. Трябва да се мисли за инвестиции. Както каза господин Трише, сега е най-голямата криза от времето на Втората световна война досега, допълни той.

Енергийните проекти са важни, както други проекти и приоритети. Хубаво е това, когато се взима едно решение в Брюксел, да го приложим в България. Европа има единна валута еврото, но няма единна икономическа политика. Да имаме единна икономическа политика - ще се работи в тази посока, подчерта Борисов.

Ние сме атлантически ориентирана държава и държим да бъдем добри партньори, както в НАТО, така и в ЕС, каза премиерът Борисов по повод благодарственото писмо на президента на САЩ Барак Обама за подкрепата на ПРО и участието на България в мисията в Афганистан.

Щеше да бъде добре президентът да обикаля сутрешните блокове по време на заменките, преди две години, а не сега да ме призовава да сменя този или онзи от екипа, заяви тази сутрин в интервю пред Нова телевизия министър-председателя Бойко Борисов. Щеше да е добре като върховен главнокомандващ да призове да не се харчат парите за отбраната по подобен начин. Защо ще се строи това военно НДК. Защо ще се купуват такива хеликоптери?, коментира премиерът.

Винаги съм бил критичен и считам, че се загуби малко време, коментира Борисов екипа си. Никой не е бил министър и се учат, това е тежък период, когато се назначават и зам.-министри, и администрация и не е лесно в период на криза и съкращения, каза той.

Симеон Дянков допусна няколко грешки, но си ги признава и се ползва с моето доверие. За съжаление, дейността на министрите е много уморителна, и аз като се гледам за една година съм много изморен, призна Борисов.

Премиерът обясни още, че не го интересува дали Георги Първанов готви нов политически проект и подчерта, че не се страхува от това.