Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на фондация "Робер Шуман" Жан-Доминик Джулиани и с евродепутата от ЕНП Елмар Брок, съобщиха от пресслужбата на МС.


Да бъде намален делът за кофинансиране по европейските фондове от страна на България и държавите, които поддържат финансова дисциплина и до 3% бюджетен дефицит.

 

Това предложение ще бъде внесено за разглеждане в Европейския парламент чрез евродепутата от ЕНП и председател на комисията по външни работи Елмар Брок. С това се ангажира самият той по време на срещата си днес с премиера Бойко Борисов. Повод за разговорите стана инициативата на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове в НС, в рамките на която се проведе публичен дебат на тема "Две години след Лисабон – Европа накъде?".

 

След провеждането на форума участниците се срещнаха с министър-председателя Бойко Борисов. На срещата, освен Елмар Брок, присъства и българският евродепутат Андрей Ковачев, президентът на фондация "Робер Шуман" Жан-Доминик Джулиани и депутатът от ГЕРБ Моника Панайотова.

 

По думите на Борисов България е против предложението на Брюксел във връзка с приемането на новия фискален пакт държавите с добри показатели по отношение на бюджетния дефицит и външния си дълг да имат по-висок процент на кофинансиране по европейските фондове.

 

"Не намирам логика в това решение. Излиза, че вместо стимули за нашата дисциплинираност, ние трябва да плащаме повече", подчерта министър-председателят.

 

Той поясни, че желанието на страната ни държавите-членки на ЕС, които спазват добра финансова дисциплина и до 3% бюджетен дефицит, да получат отстъпка с поне 5% от кофинансирането по европейските фондове. "Ако предложението ни бъде прието, ще се освободи голям ресурс от средства в бюджета ни", допълни Борисов.

 

"Разбрахме отлично и ще предадем посланието в Брюксел", заяви Елмар Брок, който е един от тримата делегати на Европейския парламент, които ще участват в обсъждането на новия фискален пакт.