Искам да се присъединя към поздравите за българския комисар Кристалина Георгиева, която получи две награди. Това е хубавото лице на България, заяви министър-председателят Бойко Борисов по Нова телевизия.

Той коментира, че нищо в проекта АЕЦ -"Белене" не се е забавило, откакто на власт е правителството на ГЕРБ. Зад мен стои българският данъкоплатец и това не е ултиматум. Най-сетне трябваше да стане ясно за всеки един в България как е преговаряно за АЕЦ "Белене". Може би по същия начин и за "Цанков камък" и всичко друго, до което са се докоснали тройната коалиция, каза премиерът.

Помолих Кириенко да излезе и да го каже публично. Премиерът смята, че предишните управляващи са "толкова нагли, че вече, когато всички маски са свалени, пак излизат и говорят глупости". Освен това Кириенко, който е и бивш премиер на Русия, каза, че и руснаците са допуснали грешка. Дори и бивш премиер на Русия си признава грешката, по същото време, "когато Георги Първанов се тупкаше най-много в гърдите за големия си шлем", добави още Борисов.

Борисов заяви, че генералният директор на "Росатом" е признал грешката си за обявяване на цена от 4 млрд. евро за централата, а "старото българско правителство не само не си призна грешката, но продължи да говори какви ли не измишльотини". Премиерът заплаши, че ако още веднъж чуе, че RWE се е отказала от проекта заради правителството, ще стане международен скандал, защото ще поиска от германската компания да коментира причините.

"От 2006 г. до вчера по "Белене" освен първата трета първа копка нищо друго не е направено. Руснаците си правят двата мотора, българите са изтеглили някакви кредити, 250 млн. евро, за да ги похарчат и в момента имаме един гьол и никаква договорена цена. Затова вчера се взе решение да се учреди една компания, която да постави нещата на масата за "Белене", обясни министър-председателят, цитиран от БГНЕС.

Премиерът е оптимист, защото по думите му идват френската инженерингова фирма "Алтрон" и финландската енергийна корпорация "Фортум", които са доста известни на ядрената енергетиката. Той е убеден, че след старта догодина ще се появяват и още инвеститори, които ще проявят желание да участват в проекта. Ще търсим и други инвеститори, защото руската страна е готова да финансира 40% от обекта, другата част от парите трябва да се намерят от сключване на нови акционери. Ще се търси подобна схема, увери Бойко Борисов.

Запитан за скандала в Министерството на културата, министър-председателят смята, че Вежди Рашидов е подведен и въобще не възнамерява да коментира неговата оставка. "Той тихичко направи една реформа в Министерството на културата. Ще го оставя да работи спокойно. Мисля, че той си е извлякъл поуката и няма да повтори грешка повече", изтъкна Борисов.

На въпрос за фалшифицираната диплома на Калина Илиева, Борисов коментира, че тя е била в този фонд, имало е добро отношение към нея от ОЛАФ, била е един от най-добрите експерти и затова е била назначена. "Аз съм сърдит и обиден от нея, защото тя ни лъжеше, че е болна. А няма нищо по-хубаво от майчинството и бременността на една майка. Тя ме лъжеше мене, че има тумор и аз съм мислил с притеснение за нея и изведнъж - бебе, ама защо така ще лъже. Чувствам се като всички измамен", каза премиерът.