Невероятно важна е подкрепата на Германия за присъединяването на България през следващата година в Шенгенското пространство, заяви министър-председателят Бойко Борисов след разговор с министъра на външните работи на Германия Гидо Вестервеле.

Германия винаги ни е помагала и се надяваме тази подкрепа и високата оценка, която Гидо Вестервеле даде на нашето правителство, догодина да имат и материален израз и българите спокойно да се придвижват в Шенгенското пространство, каза Борисов. Той отбеляза, че българската гранична полиция и външната ни граница са едни от най-сигурните в Европа.

Премиерът посочи общите позиции на двете страни - финансовата дисциплина в Европа и общите действия в икономическата политика. Министър-председателят е на мнение, че държави, които спазват правилата и държат нисък дефицит, трябва да бъдат поощрявани.

Бойко Борисов отново подчерта действията на правителството за предоставяне на спокойствие и сигурност на инвеститорите у нас и добави, че срещу това се очаква те да спазват правилата.

Гидо Вестервеле отбеляза стратегическото европейско сътрудничество между България и Германия, както и приятелските и партньорски двустранни отношения. От германска страна се оценява напредъка и добрата работа в България. Наблюдаваме с голям интерес и подкрепа как българското правителство залага икономическа и политическа стабилност и това е процес, който от германското правителство се оценява положително, заяви гостът. Той отбеляза, че на срещата са обсъждани не само глобални въпроси, но и такива, свързани с инвестициите и икономическото сътрудничество. Ние залагаме на правната сигурност на нашите инвестиции, залагаме на това нашите германски фирми да идват в България, да инвестират тук за доброто на двете страни и двата народа, отбеляза Вестервеле, цитиран от БТА. Това касае по-специално областта на енергетиката, енергийната политика и възобновяемите енергоизточници, където имаме съвместни проекти, които искаме да придвижим, отбеляза министърът.

ЕВРОСТАТ трябва да се сдобие с истински правомощия, нуждаем се от европейска рейтингова агенция и националните бюджети да бъдат стабилни, за да не могат евентуални спекулации срещу еврото и Европа да предизвикат вреди, каза Гидо Вестервеле. Германия застъпва политиката на бюджетна стабилност в Европа и се радваме, че получаваме пълна подкрепа от българска страна, добави той.