Премиерът Бойко Борисов днес ще търси подкрепа от германския канцлер Ангела Меркел страната ни да получи право на 5% кофинансиране по европейските проекти, вместо 20-те, които доплаща сега по всички оперативни програми на ЕС.

Премиерът и водената от него правителствена делегация снощи пристигнаха на посещение в Германия. В рамките на визитата Бойко Борисов ще се срещне и разговаря с канцлера на Федералната република.

Предвидено е министър-председателят да приветства участниците в Срещата с ръководството на Източния комитет на германската икономика. При пристигането на делегацията в Берлин в православния храм „Св. Цар Борис Покръстител" бе отслужен молебен за здраве на членовете на българското правителство.

Ето какво каза пред българските журналисти на излизане от храма премиерът Борисов: „Ако можем да привлечем на наша страна канцлера на Германия за това, че сме една от трите най-дисциплинирани държави в Европа, да направят и за нас изключението, което направиха за недисциплинираните държави, което не е логично, не е правилно. Надявам се на нейната намеса и България да бъде с 5 процента кофинансиране на проектите, които са с европейски фондове".

Според Борисов тази мярка може да действа за времето, в което действа за останалите държави, а след това отново да се върне на 20 процента.

„Това е темата, която ако успеем да получим нейната благословия, образно казано, тъй като и с Барозу съм говорил, и той е съгласен да бъде направено, ако разбира се големите държави го разрешат, или по точно тези държави, които участват в Пакта за подпомагане, които дават реално парите, това някъде ще ни освободи поне 600-700 милиона от вътрешния бюджет, които сега са заделени за кофинансиране, да можем да вложим в други програми. За това ни е изключително важно", добави още министър-председателят.