Премиерът Бойко Борисов се отказа от плановете за сливане на Национална агенция по приходите и Агенция "Митници". Преди две седмици той отправи предупреждение, че ако митничарите не започнат ли да вършат работите, ще ги слее с НАП.

На днешното правителствено заседание Борисов съобщава, че Агенция "Митници" е събрала с 58 млн. лева повече приходи от същия месец на миналата година. Заради това плановете за сливане остават на заден план.

Според стенограмата на правителственото заседание Борисов казва: "Понеже преди две седмици заплаших НАП и "Митници" да ги сливаме, "Митниците" са събрали 58 милиона повече, така че няма да търсим днес, както се казва, такава реформа, ще ги оставим".

Следва пояснение от финансовия министър Владислав Горанов: "Това, което Вие цитирате, е месечното превишение спрямо същия период на миналата година, тоест, за април, декларирано към 15 април. А иначе повечето приходи в "Митници" се измерват в порядъка на стотици милиони, мисля, че някъде около 115 милиона повече приходи има изпълнени спрямо същия период на миналата година".

Тук Бойко Борисов отново взема думата: "Въпреки всичко, постреснаха се, работят по-добре. Там правим доста неща - няма да ги огласяваме публично. Няма да го коментирам повече, но затова съм им дал шанса да се докажат, защото едно сливане, една подобна реформа е време, средства, стрес, ако щете. Така че, те имат шанса да се докажат. Ако така вървят приходите, ще е добре".

Премиерът напомня, че тези приходи няма да бъдат похарчени, а ще отидат за запълване на дупката в бюджета, покриване на дефицита.

"Да се надяваме, че така продължавайки, 2016-а, 2017 година ще може да заделяме повече пари за това, което преди малко всички вие, разбира се, правилно искахте. Те са ви нужни, аз го разбирам. Не навсякъде думата реформа значи да отрежеш пари; някъде трябва да се сложат пари, за да се спестят във времето. Така че, много внимателно ще прецизираме. В момента полагаме огромни усилия и от сутринта с всички дирекции, министерства, прокуратура сме отчели какво сме правили през тази седмица и аз съм голям оптимист", казва премиерът.