"В петък с Дянков ще избера три-четири магазина - малък, среден и голям, ще мина да видя цените какви са на яйцата и, ако яйцата до тогава не са поевтинели, ви забранявам да ми внасяте каквито и да е постановления за пари, свързани с този сектор".

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание на 13 март, сатав ясно от публикуваната стенограма.

"В деня преди Великден пак ще отидем произволно в няколко магазина и месарници. Установя ли, че спекулативно измъчват хората, на практика да стават печалбари, нито едно постановление няма да пусна да мине по тази тема", заявява Борисов.

Той е категоричен, че ако цените на хранителните продукти се увеличават спекулативно преди празниците, няма да има субсидии за производителите.

"Същото ще кажете и на рибарите за Никулден, като дойде. Даваме пари за зеленчукопроизводство, слагаме пари - от парите на държавата, от парите на хората, с ясното съзнание, че очакваме реванш пак за тези потребители по време на годината.

Това на практика е дотация. Ние дотираме този сектор. Тези пари можем да ги дадем в друг сектор.

Ние вземаме, за първи път от 22 години, решение и даваме 50 милиона за птицевъдство, за зеленчукопроизводството и за всичко това, и на другия ден, както се казва, за благодарност - цена на яйцето 50 стотинки, от 29 стотинки. Е защо го направихме тогава?", пита премиерът.

Според Борисов производителите трябва да намалят цените за празниците, "да ни върнат жеста и да кажат: ето това, че правителството гледа с добро око и инвестира в нас, за празника с една стотинка, с един лев ще намалим цените и народът да го усети. Това е честно национално производство", добавя премиерът.

Освен земеделския министър Мирослав Найденов, в проверката на цените на храните Борисов ангажира и финансовия министър Симеон Дянков, и икономическия Трайчо Трайков.

"Разбрахме се, така че в петък и Трайков да е на разположение", завършва премиерът.