Премиерът Бойко Борисов не хареса предложението на КЕВР за по-високи цени на тока. Темата е била обсъдена след края на днешното правителствено заседание, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Премиерът е препоръчал на министрите, работещи по нормативните актове относно регулацията в сектора на енергетиката, да проведат срещи с ресорните парламентарни комисии.

"Не е добре ситуацията така подредена и темата трябва да отиде в парламента. Ние не можем да се месим в работата на енергийната комисия, нито е редно, нито искаме да го правим, но парламентарната комисия има тези права да им каже как са правили ценообразуването. Защото в един момент дори единственото, което бих могъл да си позволя на КЕВР да им предложа, е да отложат с един месец влизането на цените", казва премиерът.

"Никак не е конструирано добре това, което се предлага от комисията. Няма мотиви, които да ме убедят в това, което се предлага", категоричен е Борисов.

"НЕК възразява срещу предложението на КЕРВ, защото цената, на която сега продава тока, е 125 лв. за мегавтчас, а сега ще падне на 119 лв. Според колегите от Националната електрическа компания това ще доведе до проблем в НЕК", заявява министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана в стенограмата от заседанието.

Премиерът Борисов коментира, че увеличение на цената на тока с 20% за бизнеса е твърде голямо и веднага ще се калкулира в продуктите.