"България ще стане средноевропейска държава до 3 г. Това съм го обещал. След това да дойдат другите и да я направят Швейцария". Това обеща вчера премиерът Бойко Борисов пред еврокомисар Кристалина Георгиева и шефа на Световната банка Робърт Зелик.

Преди това Зелик и Борисов подписаха меморандум за сътрудничество в инфраструктурата.

“Брюксел не е столица на злото за държави, които надхвърлят дефицит от 3%”, парира премиерът въпроси дали помощта на Световната банка вдига задлъжнялостта ни.

"Когато им обясним, че искаме да предпазим живота и здравето на хората, които карат по тези пътища, тяхното имущество и да не ни съдят в Страсбург, ще ни разберат", убеден е Борисов. И допълни, че ще опитаме да държим дефицита до 3%.

“България успя да задържи дефицита сравнително нисък”, похвали ни Зелик. ”Министър-председателят и неговият екип са постигнали много в борбата с престъпността, корупцията, спазването на закона”, каза той.

Съветът му бе да увеличим инвестициите и да имаме прогноза за приходите.

Световната банка дава пари на сърбите да направят Белград – Ниш - София, ние трябва да направим София- Димитровград, за да се съберат двете магистрали. С банката ще гледаме проект по проект и до седмици ще посочим пътищата, които ще строим, и тези с подписани договори.

Готви се и анализ на критичните точки. Експерти от банката ще помагат в правосъдието, консултант от Великобритания - за енергетиката. Други - за инфраструктурни проекти.

Зелик подчерта, че “този кабинет има приятели навсякъде - в Америка, Брюксел, Европа”. А Борисов добави: “Мисля, че и в Русия”.

Еврокомисар Кристалина Георгиева обясни споразумението с банката като: "просто едно независимо око да погледне какви планове имаме в момента, какво означава тяхното изпълнение за дефицита, така че правителството да вземе информирано решение – кое да прави и кое - не".

Георгиева припомни, че пред България потенциално стоят 10 млр. евро до 2013 г., а Световната банка ще помогне в пътя към тях.

“Трябва да ходим на два крака- да усвояваме договорени пари и да планираме след 2014 г.” каза Георгиева.

По-късно тя, Зелик, столичния кмет Йорданка Фандъкова и социалният министър Тотю Младенов посетиха фондация, работеща по програма на банката в кв. “Факултета”.

Фандъкова покани младежи на стаж в общината, а министър Тотю Младенов предложи работа на момиче, завършило право. София се надява да получи 5 млн. лв. заем от банката за предучилищното образование на ромските деца.

Във вторник Зелик бе приет и от президента Георги Първанов.