В седмицата на отчетите пазарът като че ли не реагира на негативните новини в тях. Цифрите към полугодието показаха почти повсеместен спад на приходите от продажби, в пъти по-ниски печалби и изненадващо големи загуби при флагмани от индексите.

Това не попречи за връщане на пазарната капитализация на БФБ над 10 млрд. лв., както и за ръст при три от индексите на седмична база.

SOFIX отчете напредък с 1.11% до 356.01 пункта.
BG40 отбеляза ръст от 1.25% до 100.23 пункта.
BGREIT регистрира спад с 2.38% до 39.76 пункта.
BGTR30 завърши с покачване от 0.67% до 268.58 пункта.

Инетересно движение се наблюдаваше по позициите на димитровградския торов гигант Неохим АД и на курортното дружество Албена АД. И двете компании отправиха през седмицата запомнящи се новини към инвеститорите.

В дните преди отчета акциите на Неохим АД се търгуваха в обичайните неголеми количества и с тенденция на покачване, като след данните за реализирана загуба към полугодието, книжата поевтиняха с малко повече от 3%. На седмична база акцията на комбината завършва с напредък от 5.55% до 28.50 лв., като в понеделник позицията отвори на 27 лв. за лот. 

Офертата за 10 лв. нощувка + закуска в тризвездни хотели от веригата изстреля акциите на Албена АД с 5.08% нагоре до 31 лв. за лот.

С рязко понижение от -8% се представи ТБ Корпоративна търговска банка АД. Седмицата за финансовата институция започна от 50 лв. за лот, за да завърши на 46 лв. за акция.

2% от стойността на акциите си отписа и Холдинг Пътища АД, който завърши търговията в петък на цена 2.94 лв. за лот.

Спад с 5.71% до 0.33 лв. средно за лот се получи при Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ. През седмицата по позицията на дружеството преминаха 734 491 ценни книги.

През следващата седмица ефектът на отчетите остава в сила. Свикани са и Общи събрания на акционерите в дружества като Бряст-Д АД-Добрич и ЛИАМ АДСИЦ.

На БФБ предстои и листването на две нови компании - Они Холдингс АД-София и Глоуб Фарм АД-София, търговията с които стартира съответно на 3 и на 4 август.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!