Божан Стефанов Стоянов и Тодор Димитров Шопов влизат в Съвета на директорите в Български енергиен холдинг, съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката. Те са избрани на мястото на Валентин Алексиев Николов и Илко Димитров Желязков. Промени в бордовете на други енергийни дружества още не са оповестени.

В петък министърът на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство Асен Василев заяви пред медиите, че ще бъдат направени 23 персонални промени в 13 дружества, които са под "шапката" на МИЕТ. Министърът даде заявка, че ще има промени в управленските  бордове на дружества не само в енергетиката, но и в останалите ресори на министерството, а новите бордове от своя страна, ако преценят, ще изберат нови изпълнителни директори на дружествата.

Божан Стоянов влезе в служебния кабинет в края на месец март, като за да поеме поста долетя от Америка, където се занимава с частен консултантски бизнес. Почти веднага след като назначението му, в медиите се появи информация, че той е бил вербуван от службите на Държавна сигурност, поради което бе поискана оставката му. Скандалът отшумя след като Стоянов обяви, че ще съди агенцията по досиетата, тъй като преди да поеме поста в министерството е искал справка за чисто агентурно минало, която не е показала съпричастност към репресивните органи на бившата Държавна сигурност.

 

Издигането му на контролен пост в управлението на енергийния холдинг показва, че Стоянов продължава да се ползва с доверие в служебния кабинет, чийто мандат ще изтече след изборите на 12 май.

 

Когато в края на миналата седмица министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев оповести, че готви чистка в енергетиката, той гарантира, че новите управници в държавните дружества ще бъдат избирани след конкурс. Не става ясно дали Божан Стоянов се е явявал на конкурс за директорското място в Българския енергиен холдинг.