С нарастващата популярност на дистанционната работа все повече и повече хора търсят да се възползват от по-добри условия, като пътуват повече или се местят на ново място.

Всъщност, както съобщава WFH Research, 12,7% от американците, заети на пълно работно време, са работили дистанционно към 2023 г. – статистика, която се очаква да нарасне до 22% до 2025 г.

Имайки предвид това, изданието за дигитални номади Freaking Nomads създаде индекс на най-добрите градове за работа от разстояние, който се базира на критерии, като широколентова и мобилна скорост, издръжка, наем и други разходи, близост до коуъркинг пространства и достъпност за дистанционни работни визи.

На първо място е Хой Ан, Виетнам, с резултат от 73,94 от 100. Скрито съкровище на виетнамското крайбрежие, Хой Ан е класиран на 3-то място за издръжка на живота с резултат от 85,48 от 100 и на 34-то място за достъпност на визи с 77,78 от 100. Като обект на световното наследство на ЮНЕСКО, древният град е дом на добре запазени стари сгради, криволичещи улици, които създават магическа атмосфера. Странният исторически чар на Хой Ан ще се хареса на дигиталните номади, които искат да започнат отначало в уникално кътче на света.

На второ място е Делхи, Индия, със 73.77. Столицата на Индия се класира на 1-во място за издръжка на живота с 89,03 от 100 и на 34-то място за достъпност на визи със 77,78. Делхи е динамична смесица от култура, в която има по нещо за всеки – от огромните си исторически забележителности, като величествената Червена крепост, до пазари, предлагащи местни занаятчийски продукти и разнообразна храна от цяла Индия.

На трето място е Куала Лумпур, Малайзия, със 72,02 от 100. Столицата на Малайзия се класира на 19-то място за достъпност на визи с 83,33 и на 21-во място или за издръжка на живота със 76,06. Известен с мигновено разпознаваемия си силует и емблематичните кули близнаци Петронас, Куала Лумпур ще се хареса на дигиталните номади, търсещи приятелска и ободряваща атмосфера, включваща традиционни паметници и впечатляващи възможности за  пазаруване.

Да Нанг, Виетнам, е на четвърто място с индексен резултат от 71,32. Оживеният метрополис се класира на 10-то място за издръжка на живота с 80,72 и на 34-то място за достъпност на визи със 77,84. Да Нанг е популярен със своите ослепителни брегови линии и поразителна природна красота, със забележителности като Мраморните планини, предоставящи спиращи дъха гледки, на които дигиталните номади могат да се насладят.

Челната петица завършва Мумбай, Индия, с резултат 69,81. Финансовият център е на 18-то място за издръжка със 77,21 и на 24-то място за коуъркинг пространства с 61,15. Като най-гъсто населен град в Индия, Мумбай е обичан заради обширните си плажове, оживени улични пазари и вкусна кухня, което го утвърждава като перфектния избор за цифрови номади, които искат да се потопят в различна среда.
 
Десетте най-добри градове за цифрови номади
 

Freaking Nomads
Freaking Nomads

На шесто място е Буенос Айрес, Аржентина, с резултат 69,40 от 100. Столицата е известна с оживените си квартали и вкусната си храна, както за жителите, така и за туристите. Градът ще се хареса особено на онези, които търсят място с отличителен латиноамерикански привкус.
След него на седмо място е Банкок, Тайланд, с резултат от 68,15. Столицата на Тайланд е дом на богато украсени храмове, възхитителна кухня и енергичен уличен живот. Динамичната атмосфера на Банкок го прави желана гореща точка за всеки дигитален номад, който иска да прегърне богат на наследство град, който уникално съчетава модерност и традиция.

Нови изисквания към работещите от вкъщи

На осмо място е Санта Круз де Тенерифе, Испания, с индекс 68,14. Културният център на Тенерифе може да се похвали с топъл климат и спокойна островна атмосфера, идеални за всеки цифров номад, който иска да се отдаде на субтропическа среда. Санта Круз е особено забележителен с годишния си карнавал, който показва цветни паради, музика, танци и костюми.

На девето място е Букурещ, Румъния, с резултат 67,99. Артистичен център, столицата на Румъния има с какво да привлече дигиталните номади, като сложната си и разнообразна архитектура, художествена сцена с някои от най-добрите галерии, музеи и театри в света и спокойни паркове, идеални за любителите на природата.

Челната десетка завършва Лас Палмас, Испания, с общ индекс от 67,89. Разположен на остров Гран Канария, Лас Палмас може да се похвали с оживени плажове, топло време и зашеметяващи културни забележителности, като например историческия квартал Вегета, което го прави идеалното място за някой, който се иска да се потопи в нова среда, докато работи.

istock
istock

„Въпреки че в началото може да изглежда обезсърчително, животът като дигитален номадски начин на живот дава на хората свободата да проправят своите собствени пътища и да обогатят живота си с култури, които иначе не биха изпитали“, коментира данните Ирен Уанг, съосновател на Freaking Nomads.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase