Главният изпълнителен директор на BP Тони Хейуърд, който бе силно критикува за управлението на дейностите по отстраняване на последиците от петролния разлив, ще напусне поста си през октомври и ще бъде сменен от американеца Робърт Дъдли.

Дъдли ще работи в Лондон, когато поеме назначението си, и ще предаде сегашните си задължения в ръководството на групата в САЩ на Ламар Маккей, президент на BP America.

Бритиш петролиъм не планира да се изтегли от САЩ въпреки поредицата от аварии през последните години на обектите й в страната, включително и предизвикалата петролния разлив в Мексиканския залив, заяви днес в Лондон бъдещият главен изпълнителен директор на компанията Робърт Дъдли.

Дъдли, който е роден в Ню Йорк и има американско гражданство, днес даде да се разбере, че ще се бори за възстановяването на позиции  на Бритиш петролиъм в САЩ, които бяха подкопани след аварията в Мексикански залив.

Тони Хейуърд ще остане в борда на директорите на BP до 30 ноември. От BP планират да го предложи за ръководна длъжност в руското дружество TNK-BP.

За второто тримесечие на годината компанията обяви 17.15 млрд. долара загуба в сравнение с 4.39 млрд. долара печалба за същия период година по-рано. Разходите на компанията, свързани с петролния разлив в Мексиканския залив, възлизат на 32.2 млрд. долара през второто тримесечие.

Компанията възнамерява да продаде активи на стойност до 30 млрд. долара. Bloomberg