Бразилия не можа да се възползва от оживената доскоро икономика, за да предприеме реформи, необходими за модернизирането на инфраструктурата и подобряването на бизнес климата си. Страната изпитва слабости по отношение на пазарната ефективност, въпреки значителния си потенциал. Индустрията се сблъсква със намалени маржове заради високите транспортни и енергийни разходи и заради плащанията на работниците. Конкуренцията с вносните продукти е основно предизвикателство за компаниите от много сектори.

 

В тази връзка Кофас очаква значително забавяне на ръста на брутния вътрешен продукт през 2014 г. до 1.3%, поради намаленото потребление на домакинствата, загубата на инерция при инвестициите и лошия търговски баланс. Може да се приеме, че 2015 г. ще бъде повратна точка за повишаването на БВП в средносрочен план.

 

БВП на страната нарасна с 2.5% през 2013 г. Това се дължи главно на възстановяването на инвестициите, които се увеличиха с 6.3% на годишна база, след спад от 4% през 2012 г. Въпреки това подобрение, нивото на инвестициите в страната продължава да бъде ниско, едва 18.4% от БВП през 2013 г.

 

През последните години растежът в Бразилия е резултат от потреблението на домакинствата. Зараждащата се средна класа и по-лесният достъп до кредити допринесоха също за това, но по всичко личи този модел е достигнал предела си: лихвените проценти и инфлационния натиск се увеличават, а заплатите нарастват много бавно.

 

2014 г. ще бъде белязана от слаба икономика и висока инфлация. Заради Световното първенство по футбол и президентските избори бизнес календарът ще бъде по-кратък тази година. Футболът облагодетелства само някои отрасли като туризъм, ресторантьорство и производство и продажба на облекла. Освен това, много индустрии и услуги са задължени да преустановят дейността си когато се играят мачовете, тъй като транспортната инфраструктура на страната не е достатъчна, за да поеме по-големия обем посетители.

 

Очаква се предприемачите да отложат инвестициите през второто тримесечие на 2014 г. и все още не е ясно дали инвестиционната активност ще се засили през 2015 г. Следващото правителство ще трябва да използва ограничителни мерки, за да постави инфлацията обратно под контрол.

 

За 2014 очакваме по-лош сценарий по отношение на БВП – в най-добрия случай ръст с 1.3%. През 2014 г. оценката за Бразилия вече започна да пада. През март 2014 г. Кофас я намали от А3 до А4. По-силното усещане за риск в страната се обяснява с влошаването на официалните икономически показатели, ниските инвестиции, високата инфлация и дейности, при които липсва инерция", казва Патриция Крус, Главен икономист на Кофас за Латинска Америка.

 

Прогнозата за 2015 г. все още е свързана с нисък темп на растеж на БВП и продължаващо ускоряване на инфлацията. Въпреки това Кофас предвижда година на приспособяване, в която цените ще намерят равновесната си точка. Това ще се отрази негативно на дейността в краткосрочен план, но ще се увеличи доверието на инвеститорите и ще стимулира БВП в средносрочен.