Бразилия търси близко партньорство с Аржентина и други южноамерикански производители на зърнени и маслодайни култури в търговията с Азия и други региони. Новината съобщи бразилският земеделски министър Вагнер Роси след срещи в Сантяго с колегите си от Аржентина, Чили, Парагвай и Уругвай.

По данни на американското земеделско министерство сделка между Аржентина, Бразилия и Парагвай практически ще картелизира около половината от световния добив на соя. Отделно Бразилия и Аржентина са сред трите най-големи износители в света на царевица.

Можем да открием ново начало, ако си сътрудничим“, каза Роси. „Така няма да бъдем манипулирани от купувачите. Министърът допълни, че целта на акцията не е повишаване на цените на зърнените и маслодайни култури или манипулиране на пазарите, а само постигане на „справедлива цена“.

Соята се повиши с 21% за годината поради повишеното търсене от Китай и достигна $12.35 за бушел, което е най-високата й цена от юни 2009 г. Царевицата се търгуваше днес за $5.6775 за бушел, а цената й скочи с 41% за година.

Според „Блумбърг“ една от причините за замисляния картел е спирането от страна на Китай на аржентинския внос на соя през април след серия търговски спорове между двете страни.