Британската централна банка призова да се наложат нови ограничения за банките, за да се избегне повторение на финансовата криза. Според финансовата институция трябва да се преосмисли основно начина, по който банковите институции преценяват риска. Според британската финансова институция банките са свръхразвити през годините на икономически бум, давайки повече заеми, отколкото пари влизат в техните сметки, което е спомогнало за сегашната финансова нестабилност.

В своя доклад за полугодието зам. управителят на Британската централна банка Джон Джийв призова да се "преосмисли фундаментално" начина, по който се оценява риска и предлага различни мерки, които имат за цел да ограничат рисковете, поемани от банките.

Британското правителство бе принудено да рекапитализира три големи банки в началото на октомври, използвайки план за 37 млрд. паунда, който послужи като модел за други страни с банки в затруднено положение. Първите признаци показват, че тези мерки са помогнали да се подкрепи банковата система", се казва в доклада, който обаче предупреждава, че някои проблеми в системата все още са налице и могат да позволят на банките да повторят грешките си.

Източник : БГНЕС