Британската икономика е нараснала с 0.3% през първото тримесечие на годината спрямо последното на 2009 г., потвърди националната статистическа служба на Острова.

Според данните, ръстът в сектора на услугите е успял да неутрализира сривът в строителството. Така, данните оправдаха и очакванията на анализатори.

На годишна база, обаче, Брутният вътрешен продукт /БВП/ на Великобритания е регистрирал спад от 0.2 на сто. Това също съвпада с предварителните оценки на британската статистика.

Икономисти коментират, че пикът на икономическия ръст във Великобритания ще бъде през второто тримесечие и отсега очакват с нетърпение и предварителните оценки, и данните на статистическата служба. Според анализатори, затягането на коланите и извънредните мерки, които предприе правителството, ще се отразят едва в данните за последното тримесечие на годината.

Според Британския национален институт за икономически и социални изследвания /National Institute of Economic and Social Research/, през второто тримесечие на годината икономическият ръст в страната ще бъде 0.7 на сто спрямо първото тримесечие. Предварителните оценки на националната статистика ще излязат на 23-ти юли. Bloomberg