България има значителен потенциал, който не е използван напълно по отношение на износа на храни и напитки за Обединеното кралство, заяви английският посланик Н. Пр. Стийв Уилиамс на среща в МЗХ днес с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, съобщиха от МЗХ.

Великобритания е важен експортен пазар на България за храни и напитки и би било от взаимен интерес този потенциал да бъде разширен, счита посланикът. Най-големият интерес, но далеч не единствен, в момента е към вноса на качествено вино от България, допълни още той. Министър д-р Мирослав Найденов от своя страна посочи добрият опит на Великобритания по отношение прилагането на стандартите за безопасност и качество на храните. Той изрази надежда България да почерпи от него при изграждането на новата държавна агенция за контрол и безопасност на храните. Министър Найденов информира още, че вече има политическо решение за създаване на такава агенция.

По време на срещата министър Найденов запозна подробно посланика и с предприетите мерки и действия за подобряване на мениджмънта на европейските средства в земеделието, като информира за смените, извършени в ръководния екип на Държавен фонд Земеделие – Разплащателна агенция. Той посочи, че страната ни прави всичко възможно да не бъде допуснато да се транспонират грешките и нередностите, допускани при прилагането на предприсъединителната програма САПАРД и при прилагането на ПРСР 2007-2013. Посланик Уилиамс от своя страна увери, че високо оценява предприетите действия и мерки и изрази своята надежда, че тези усилия и особено резултатите от тях ще бъдат оценени и от Европейската комисия.

Като цяло двустранната търговия със селскостопански и хранителни стоки нараства, сочат статистическите данни. Водещи селскостопански стоки в износа от България за Великобритания за 2008 г. са хлебарски, тестени, сладкарски или бисквитени продукти, вина от прясно грозде, плодове, неварени, варени и замразени, семена от слънчоглед, приготвени храни и консерви от месо, захарни изделия без какао, семена от кориандър.

Водещите селскостопански стоки във вноса в България от Великобритания за 2008 г. са етилов алкохол, различни хранителни продукти, препарати, използвани за храна на животни, екстракти, есенции и концентрати от кафе и чай, месо и карантии от домашни птици, кафе, печено или декофеинизирано. Съществува възможност за разширяване на пазара във Великобритания на българските млечни продукти (бяло саламурено сирене, кашкавал), меса и месни продукти, вина и алкохолни напитки, етерични масла, плодове и зеленчуци в прясно и консервирано състояние, естествен мед, тютюни и тютюневи изделия.

Високо е и достигнатото ниво на британски инвестиции в България, които за 2008 г. възлизат на € 573.6 млн. За периода 1998 - 2008 г. стойността им е € 2.84 млрд., което прави Великобритания 4-ти по големина инвеститор в нашата страна. Има потенциал за увеличаване на британските инвестиции в българското земеделие, се съгласиха двете страни, ако британските компании и фирми използват в още по-пълна степен съществуващите инвестиционни възможности в сектора. БГНЕС