Президентът на британската петролна компания British Petroleum Питър Съдърланд отхвърли като "апокалиптична" прогнозата на шефа на руския газов гигант Газпром Алексей Милер за повишаване на цените на петрола до 250 долара за барел, съобщи БТА.

Съдърланд заяви днес пред Центъра на европейски политически изследвания, че няма проблем с наличните доставки на изкопаеми горива в средносрочен план, но има нужда от повече инвестиции за разработването на тези ресурси.

Лично аз не вярвам в някои от тези апокалиптични прогнози, отговори Съдърланд, след като бе попитан за вчерашната прогноза, направена от главния изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер. Не вярвам, че цената на барел петрол ще се повиши до 250 долара, допълни той.

Съдърланд заяви също, че не вярва спекулата да е основната причина за четворното повишаване на цената на петрола през последните пет години, противно на последното изказване на саудитския министър на петрола и минералните ресурси Али ибн Ибрахим ал Нуейми.

Основните фактори са увеличеното търсене, недостигът на инвестиции в разработването на петролните и газови ресурси и рисковете от политическата нестабилност в производствени райони като Ирак, Венецуела и Нигерия, допълни Съдърланд.