Европейската комисия е одобрила концесионирането на Летище София. Това заяви пред Дарик зам.-министърът на транспорта Камен Кичев. В момента се изготвя анализ, в който ще бъде уточнено дали да бъде дадено за концесия цялото летище или само част от него.

Правителството потърси разрешение от Брюксел за концесионирането на Летище София заради това, че част от модернизацията и изграждането на Терминал 2 беше направено за 50 млн. евро, дадени по програма ИСПА. Освен това държавата изтегли и заем от близо 90 млн. евро. Идеята на министерството на транспорта е евентуалният бъдещ концесионер на аерогарата да поеме и непогасените задължения. Отговорът на Европейската комисия съобщи, зам.-министърът на транспорта Камен Кичев.

„Да те казват, че при консултации с Европейската комисия, ако те са съгласни с назначения от нас концесионер, няма проблеми", обясни Кичев. Предстои да бъде направен анализ и тогава ще стане ясно дали ще бъде концесионирано летището.

Междувременно „Ръководството на въздушно движение" на летище София подписа договор за строителството на нова летищна контролна кула. Тя ще струва близо 15 млн. лв. и трябва да бъде готова след девет месеца. С новото съоръжение шефът на ръководството на въздушното движение Диян Динев има амбицията не само да направи София център на гражданската авиация на Балканите, но и гарантира, че няма да има закъснения на полетите.