Европейският съюз ще отпусне 500 млн. евро извънредна помощ за фермерите, пострадали от спада на изкупните цени, което частично се държи и на руското контраембарго върху млякото и месото.

"Комисията обявява днес цялостен пакет за подкрепа от 500 милиона евро. Това е силен и решителен отговор," заяви зам-председателят на Еврокомисията Юрки Катайнен в специално изявление, цитирано от БГНЕС.

Решението бе взето на извънредно заседание на Съвета на аграрните министри. Самото заседание се проведе на фона на общоевропейската протестна акция срещу намаляването на изкупните цени. В нея участваха фермерите от всички страни на ЕС, включително и от България.

Демонстрацията с участието на над 5000 фермери и около 1000 трактора бе организирана то Европейската асоциация на земеделците.

Заради няколкото тракторни колони, които се движиха към центъра на Брюксел, движението в града бе парализирано.

Властите са мобилизирали над 1000 полицаи за борба с безредиците. Периметърът около сградите на Европейската комисия, Европейския съвет е пълен с преносими заграждения от бодлива тел, зад която стоят силите на реда. По близките преки има коли с водомети.

"Ние настояваме за справедлив изкупни цени, защото сегашните цени паднаха под себестойността на продукцията“, гласи становище на асоциацията на фермерите. Средната изкупна цена за млякото в ЕС е 19 евроцента литър, но тя трябва да бъде минимум 35-40 евроцента, за да бъде производството рентабилно. В същото време в търговските мрежи цените са няколко пъти по-високи от изкупните.

Според Съюза на европейските фермери и аграрните кооперативи загубите от ембаргото на Русия възлизат на повече от 5.5 милиарда евро.