Европейската комисията e започнала наказателна процедура срещу България, заради монопола на фирмите на  Летище „София“ , съобщиха от Брюксел. Според Комисията страната ни е нарушила европейското законодателство, като е ограничила достъпа на фирми до предоставяне на услуги на летището.

Според Европейската комисия България не изпълнява задълженията си да предоставя възможност на всеки доставчик на наземни услуги на летището да участва в конкурсна процедура. От Брюксел са категорични, че достъпът на повечето фирми за кетъринг, обработка на багаж, обслужване с горива и масла и превозване на пътници е блокиран, заради прекомерно ограничителните условия, които са поставени от българска страна.

Според европейската директива в тази област всяко летище с годишен пътникопоток над 2 милиона души е задължено да предоставя равен достъп на фирмите и кафенетата, които искат да развиват дейност на територията му.
Еврокомисията отбелязва, че България поддържа ситуация на монопол на столичната аерогара, която единствена в страната има пътникопоток над 2 милиона души годишно. Ако в срок от два месеца България не се съобрази с искането на Брюксел , случаят може да бъде отнесен пред Съда на Европейския съюз.

В момента от министерството на транспорта готвят официалната си позиция по становището на Брюксел.