Цените на дървата от горски склад варират между 33 и 40 лева за кубик за широколистната дървесина, а иглолистната върви средно по 24 лева, научи „Монитор” от Министерството на земеделието и храните. На пръв поглед ниските цени обаче не включват разходите за транспорт. Купувачите си плащат сами също така за товарене и разтоварване на цепениците.

Държавните горски предприятия имат

готовност да предоставят на населението общо 1,160 млн.

пространствени кубични метра дървесина за огрев, уточняват още от аграрното ведомство. От това количество 380 хил. кубика се предлагат на корен и хората сами ще трябва да си ги отсекат, докато по-голямата част се предвижда да се продават добити от стопанствата.

Над 230 хил. куб. м до момента са продадени, а 34 хиляди семейства вече са се запасили с гориво за зимата. Държавното горско предприятие в Смолян е с най-голям обем на продажби досега – 70 340 кубика, следвано от предприятието със седалище в Сливен – 66 187 кубика. 

През миналата година именно

родопчани са изкупили 33 на сто от цялата дървесина

която е била предвидена за продажба от държавата.

Статистиката на горските сочи, че август е най-силният месец за добив и продажба на дърва за огрев от държавните кории. Българите предпочитат да се запасяват с дърва за отоплителния сезон в края на лятото и началото на есента, за да има достатъчно време дървата да просъхнат и да отопляват по-ефективно.

Най-активното търсене започва

след седми август, когато възрастните хора получават пенсиите си и хукват да си поръчват цепеници.

Освен държавните горски и ловни стопанства на пазара на дърва за огрев участват активно и фирмите, които са закупили дървесина след търгове. Широколистните дърва на корен се предлагат от държавните горски стопанства на цена между 12 и 15 лв. без ДДС за пространствен кубичен метър, а иглолистните ­ от 4 до 12 лв./кубик без ДДС.