През последните три месеца в област Благоевград се наблюдава стабилизиране на цените на недвижимите имоти, според Георги Георгиев-мениджър по продажба на недвижими имоти в Благоевград, предаде агенция Фокус.

 

Въпреки това, брокерите не отчитат сериозни колебания в търсенето и предлагането на имоти. Промени има единствено по отношение на квадратурата на жилищата, които се купуват. Според прогнозите на брокера, търсенето на апартаменти ще се завиши към средата на месеца, когато традиционно се сключват повече сделки.

 

През последния месец не са отчетени сериозни промени в цените на недвижимите имоти в област Благоевград, каза още Георги Георгиев. В момента се търсят най-вече двустайни апартаменти, разположени в широк център и квартали, тъй като са по-евтини. През последния месец са сключени най-много сделки за жилища с квадратура между 50 и 60 кв. метра на цени между 22 000 и 30 000 евро.

 

При панелните жилища се търсят по-големи квадратури-между 70 и 85 квадратни метра на цени между 45 000 и 55 000 лева. Що се отнася до наемите, засилен интерес се наблюдава към търсенето на луксозни апартаменти, разположени в централна градска част.

 

По думите на Георгиев интересът към този вид имоти със сигурност не е провокиран от спад в цените. Според статистиката, през последния месец е регистрирано колебание в цените, което обаче не надхвърля 0.5 %. Интересът към луксозните наеми, Георгиев обясни с факта, че в момента основен „играч” при наемите не са студентите, а хора, които имат бизнес или са командировани в Благоевград и предпочитат да наемат по-стилно жилище/Фокус/.