Правителството на БСП няма намерение да сдава властта, стана ясно от брифинга, свикан от левицата за тази сутрин. Лидерът на партията сергей Станишев обясни как протестиращите не разбират от бюджет и обслужват нечии интереси. Той обвини кмета на София Йорданка Фандъкова за това, че разрешава протестите и посочи, че тя трябва да поеме отговорност за бездействието си.

"Приказките, че повод за гнева на гражданите бил бюджетът, не отговарят на никаква реалност" каза Сергей Станишев.

"Повечето от хората, които протестираха вчера, едва ли знаят за какво става въпрос. В този смисъл гражданите, които протестират, трябва да си зададат въпроса – волно или неволно, кого обслужват", каза още лидерът на БСП.

Той каза, че очаква от Министерство на вътрешните работи да идентифицира провокаторите на протеста, "тези, които търсеха насилие" и да гарантира нормалната работа на Народното събрание.

Преди започването на брифинга, пред централата на БСП на улица "Позитано" в София се събраха около 40 граждани, които настояваха за оставка на кабинета на Пламен Орешарски.

Вчера един от лидерите - социалисти, Ивайло Калфин, който е и евродепутат, се обяви за провеждането на нови избори през месец май.