БСП отново поиска оставката на министъра на финансите Симеон Дянков и поиска парламентът да приеме спешни мерки за компенсиране на доходите.

Данните за изпълнението на бюджета за първото тримесечие на тази година потвърждават, че има отново срив на събираемостта и се предвиждат повече от 550 млн. лева по-малко приходи, отколкото е планирано, каза лидерът на Сергей Станишев. По думите му това означава, че при запазване на тази тенденция бюджетният дефицит отново ще надхвърли три процента.

Според Станишев този срив в приходите е пряко следствие от неспособността на ГЕРБ да стимулира икономиката. Според данни на НСИ, потвърдени от "Евростат", бюджетният дефицит за 2010 г. е над три процента, въпреки многократните обещания на Дянков, добави той.

Лидерът на БСП отбеляза, че от ГЕРБ са обещали достигане на средноевропейските доходи, а според решение на Министерския съвет се планира замразяване на доходите до 2013 година.

Станишев посочи, че увеличаване на заплатите в публичния сектор ще има едва от юли 2013 г., предизборно, и пак тогава - индексация на пенсиите с 2-3 процента, което, по думите му, звучи като гавра на фона на случващото се в страната и все по-трудното оцеляване на хората. Настояваме парламентът да разгледа спешни мерки за компенсиране на доходите на най-засегнатите от кризата, актуализация на пенсиите с инфлацията и програми за социално подпомагане, заяви той.

Според Сергей Станишев от ГЕРБ са излъгали във всички свои предизборни обещания и това е основа за първомайския протест, подготвян от БСП. Единственото изпълнено обещание е обявяването на Разпети петък за неработен ден, добави той.

Кризата се задълбочава заради, а не въпреки правителството на ГЕРБ, каза Георги Кадиев - член на Изпълнителното бюро на БСП. Той посочи, че се очаква несъбраните приходи в края на годината да бъдат над половин милиард лева, като най-сериозни проблеми има със събираемостта на данък "Печалба" и на социалните осигуровки.

Парадоксално е първата индексация на доходите да е четири години след последната, коментира Кадиев. Той посочи, че БСП подновява искането си за оставка на министъра на финансите Симеон Дянков.