Енергетиката е част от националната сигурност със съответните геополитически, икономически и социални измерения. Това означава, че управлението на активите й и контролът на процесите в системата трябва да бъдат подчинени, освен на пазарните принципи и на обществения интерес, смята Драгомир Стойнев.

Според министъра на икономиката и енергетиката инвестициите, предимно на чуждестранни капитали, са навредили на този интерес.

"Дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, договорите за приоритетно изкупуване на енергия от ВЕИ-производители, продажбите на остатъчните дялове на държавата в Електроразпределителните дружества не само наруши баланса и пазарните принципи, но и постави под риск сигурността на цялата енергийна система", категоричен е енергийният министър, цитиран от БГНЕС.

Стойнев припомни, че в началото на мандата на сегашното правителство миньорите и синдикатите заплашваха с протести, тъй като бяха притеснени от намаляващата работа в мините и ниската цена на въглищата, както и изложените предпоставки от тогавашния председател на ДКЕВР Евгения Харитонова за увеличение на цените на електроенергия от 1 юли 2013 г от 20% до 40%.

"Не можах да си затворя очите и за консултантски договори за над 4 милиона евро за разделянето на НЕК и ЕСО и ги прекратих, както прекратих някои порочни практики за източване на дружествата чрез договори за студен резерв, договори за "непредвидени загуби в системата" и договори за транзитна електроенергия",заяви енергийният министър.

Всеки един от тези проблеми в енергетиката всъщност отваряше големи стратегически теми – за ангажиментите ни като страна-член на Евросъюза за реформи и либерализиране на енергийния пазар, за натрупаните с годините дисбаланси – производствени, ценови, регулаторни, които рефлектират върху микса, формиращ цената на електроенергията, за липсата на последователност при реализирането на големите енергийни проекти, за начина, по който се управляват енергийните дружества, коментира Стойнев, като обеща стратегията за развитие на енергетиката да е готова до юни.