БСП внесе в Конституционния съд искане за обявяване на текст от Бюджет 2010 за противоконституционен.

Според записаното в Закона за бюджета, правителството може да съкращава държавните разходи без ограничения в случай, че прогнозите вещаят по-неблагоприятно развитие на икономиката от заложеното в сметката на страната. Социалистите смятат, че така се дава възможност на министъра на финансите и на Министерския съвет еднолично да вземат решение за орязване на разходите без ясни критерии.

Под искането до Конституционния съд са се подписали 59 депутати от БСП и ДПС.

Това е първото дело, заведено в КС за 2010 година, обясни Любен Корнезов от левицата.

Ето какво още каза той:

Законът за държавния бюджет е закон и той е задължителен, включително и за Министерския съвет. Не може Министерският съвет да се поставя над българския парламент в една парламентарна република и да променя и изменя приетия от парламента акт.

Тези текстове, за които ви споменах, дават право на Министерския съвет включително да променя и салдото, да го увеличава, и то неограничено, не милион и половина, може значи Министерският съвет със Симеон Дянков и Бойко Борисов начело да стигне до 10 милиарда.

Нашата цел е не да блокираме или да саботираме, или да срутим бюджета на държавата за 2010-а, нямаме никакви такива намерения. Въпросът е, ако Конституционният съд държи на своята практика и на своята дума, включително и на съдии, които са подписвали с особени… писал съм им там имената, да видя как ще гласуват пък сега. Всъщност тези промени ще трябва да минат чрез закона за изменение и допълнение на държания бюджет през Народното събрание, чрез дебати, които ще бъдат публични, а не тайно някъде из министерските кабинети.